KREATÍV ÖTLETTÁR

Fánk-fortélyok

… avagy, mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?

farsangi fánk

Régen a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszak, nemcsak a vidám lakomák, bálok, mulatságok ideje, hanem a párválasztás időszaka is volt.
Az esküvőket is ez időtájt tartották, hisz a húsvéti böjt idején már nem lehetett lakodalmat tartani.

Tudtátok?

  • A régi magyar leányos udvarházaknál a hagyományos háztűznézést Vízkereszt napjára szokták időzíteni. Ilyenkor a szívesen látott házasulandó úrfiakat dióval hizlalt pulykával és farsangi fánkkal kínálták. Talán innét származtatható -a lánnyal egy fánkot megfelezni- felért egy szerelmi vallomással. Néha ez jele volt az eljegyzésnek is, mivel a finom fánkon körbefutó fehér csík a jegyűrűt jelképezte.
  • A jól sikerült fánk egyik fő ismertetőjele a kerületén lévő fehér “szalag” vagy “pántlika”, mint a tökéletesség jele.

Mivel hozzánk ma nem érkeztek háztűznézőbe úrfiak, most nem sütöttem fánkot. De ami késik, nem múlik! A héten azért majd rászánom magam! 🙂

A fenti fotó egy régebbi fánksütés alkalmával készült.
S, ha már az előbb a tökéletességről volt szó… adja magát a kérdés, hogy az én fánkjaim mennyire sikeredtek “tökéletesre”?

(tovább…)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!