… avagy, mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?
Régen a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszak, nemcsak a vidám lakomák, bálok, mulatságok ideje, hanem a párválasztás időszaka is volt.
Az esküvőket is ez időtájt tartották, hisz a húsvéti böjt idején már nem lehetett lakodalmat tartani.
Tudtátok?
- A régi magyar leányos udvarházaknál a hagyományos háztűznézést Vízkereszt napjára szokták időzíteni. Ilyenkor a szívesen látott házasulandó úrfiakat dióval hizlalt pulykával és farsangi fánkkal kínálták. Talán innét származtatható -a lánnyal egy fánkot megfelezni- felért egy szerelmi vallomással. Néha ez jele volt az eljegyzésnek is, mivel a finom fánkon körbefutó fehér csík a jegyűrűt jelképezte.
- A jól sikerült fánk egyik fő ismertetőjele a kerületén lévő fehér “szalag” vagy “pántlika”, mint a tökéletesség jele.
Mivel hozzánk ma nem érkeztek háztűznézőbe úrfiak, most nem sütöttem fánkot. De ami késik, nem múlik! A héten azért majd rászánom magam! 🙂
A fenti fotó egy régebbi fánksütés alkalmával készült.
S, ha már az előbb a tökéletességről volt szó… adja magát a kérdés, hogy az én fánkjaim mennyire sikeredtek “tökéletesre”?
A külső designt a képen Ti is láthatjátok, az íze pedig…
Nos, az utolsó szemig elfogyott! Pedig 70 – 80 db biztosan volt!
Vannak fánksütési fortélyok és receptek, melyek egy-egy családban anyáról leányra szálltak. Sok helyen ezeket még ma is féltékenyen őrzik, és még a közeli ismerősöknek sem árulják el.
Persze ma már a világháló adta lehetőségeket kihasználva sokféle receptet megismerhetünk, s néhány titokra, fortélyra is fény derül, mert szerencsére vannak akik nem titkolóznak…
A mi családi receptjeink, fortélyaink sem titkosak és saját fánksütési tapasztalataimat szívesen megosztom veletek. Hát lássuk!
Mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?
- Minden hozzávalónak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie.
- Huzatmentes szoba-hőmérsékletű helyen kelesszük.
- A sütést mindig az először kiszaggatott fánkokkal kezdjük, mert azoknak több idejük van kelni.
- Sütéskor a fánkokat bőséges, felforrósított olajba tegyük úgy, hogy a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. mert sütés közben a fánk másik fele kicsit tovább tud kelni és így könnyebb lesz a tészta.
- Vigyázzunk arra is, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a gyors sütés miatt kívül hamar megbarnul és közepe sem sül át rendesen és persze szalagja sem lesz.
- Talán a legfontosabb, hogy a fánkok egyik oldalát fedő alatt süssük, majd ha megfordítjuk, vegyük le a fedőt és anélkül süssük tovább.
Most hirtelen ennyi jut eszembe.
Ti szoktatok fánkot sütni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre!
Szerintetek mitől lesz szép szalagos a farsangi fánk?
Jók az ötletek? Kattints a “Tetszik” gombra!
Hasznosnak találod? Oszd meg ismerőseiddel!
>>> Csatlakozz hozzánk Facebookon is!
nagyon finom..