KREATÍV ÖTLETTÁR

Neveljünk ananászt otthon!

Ki ne ismerné ezt a finom trópusi gyümölcsöt?

De azt talán kevesen tudják, hogy saját magunk is könnyedén szaporíthatjuk, nevelhetjük.
Ne dobjuk el az ananász zöldjét!
Inkább teremtsünk egy kis trópusi hangulatot otthonunkban!

Hogyan szaporítsuk, gyökereztessük az ananászt?

A legkönnyebben kivitelezhető módszer: a levélrozetta gyökereztetése.

B.B.M: 1. Válasszunk egy lehetőleg ép rozettájú ananászt.

Ma már, majd minden zöldség-gyümölcs boltban kapható ananász.
Ha vásárolunk, egészséges ép levélrozettás, friss gyümölcsöt válasszunk.
A levélrozettát fogjuk felhasználni a szaporításhoz.

B.B.M: 2. Vágjuk ketté a gyümölcsöt kb. 3 cm távolságra a rozetta tövét

A gyümölcs felsõ részét a levélrozettával együtt kb. 3 cm vastagságban vágjuk le.

B.B.M: 3. Szedjük le a gyümölcs húsát egészen a torzsájáig.

A gyümölcshúst távolítsuk el.
A szárcsonkot, torzsát éles késsel tisztítsuk meg.

B.B.M: 4. Forgassuk bele porrá tört faszénbe.

Ezután mártsuk faszénporba, hogy megakadályozzuk a baktériumos és a gombás fertõzéseket.

B.B.M: 5. Ültessük homok és tőzeg keverékbe, majd öntözzük be.

Az így előkészített levélrozettát ültessük cserépbe homok és tőzeg keverékébe. Öntözzük meg.

B.B.M: 6. Húzzunk rá egy fóliát, hogy biztosítsuk a magas páratartalmat

Húzzunk rá egy fóliazacskót, hogy magas páratartalmat biztosítsunk számára.

Napos, meleg 25 C fok körüli helyre tegyük. 6-8 hét alatt meggyökeresedik, és a fóliát levehetjük.
Legjobb helye az ablak közelében van.

Nyáron a szabadba is kitehetjük, de ekkor árnyékoljuk és bõségesen öntözzük, tápoldatozzuk.
Nagy melegben a levélrozettába is öntsünk vizet.

Teleltetés:15-18 C fokon, mérsékelt öntözéssel.
Ha ilyenkor túlöntözzük az a levéltõ rothadásához vezethet.

Megfelelő gondozás mellett szépen nő, fejlődik és a termését is élvezhetjük.
A levélrozettáról szaporított ananász nálunk 2-4 év alatt fordul termőre.

Próbáljátok ki e szaporítási módszert és neveljetek ananászt!
Kellemes időtöltést és sok sikert hozzá!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!