KREATÍV ÖTLETTÁR

Sünik

Tudtad?

… hogy a sünik előre tudják, hogy milyen időjárás várható? Pontosabban azt tudják, hogy szeles lesz e az idő és hogy a szél honnan fog fújni…

agyagsunik

Több ókori forrás is említi ezt. Plutarchos leírja, hogy a sünök odújának két nyílása van: Az egyik délre a másik északra néz. Előre megérzik a szél változását és a szél útjába eső nyílást betömik, helyette a másikat nyitják ki.
Az Állatok története című zoológiai mű Aristotelésnek tulajdonított kilencedik könyvében pedig azt olvashatjuk, hogy a vadon élő sün, amikor megváltozik a szélirány, az odújának egy másik nyílásához megy át, ha pedig háziállatként tartják, akkor a falak mellé költözik. (Forrás)

suniEzzel a kis bevezetővel nem arra bíztatlak, hogy most azon nyomban szerezz be egy sünit, hogy időjósnak használd…

Amúgy is felesleges lenne, hisz hamarosan  itt a tél és ilyenkor a sün valódi téli álmot alszik (hibernálódik), azaz ősszel beássa magát az avarba, összegömbölyödik, légzése lelassul, és a testhőmérséklete 5 °C-ra csökken.

A téli álomból akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet tartósan 15 °C, azaz általában március-áprilisban. Ez azt jelenti, hogy ha hirtelen jön egy-egy januári felmelegedés, akkor a sün fölébred, ezzel viszont nagyon sok energiát pazarol el, és a tél hátralevő részére nem marad elég zsírtartaléka.
Mi magunk is segíthetünk a sünöknek átvészelni a telet, ha a nyár végén levágott gallyakat, leveleket ősszel nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyjuk; a sünök szívesen telelnek át ezekben. (Forrás)

Addig is, míg az igazi sünik téli álmot alszanak, készíthetünk néhány sünifigurát termésekből, levelekből, magvakból, papírból, vagy akár agyagból, mint a legelső fotón is látható, melyet kézműves foglalkozásaink egyikén készítettünk.

makk süni

Ez a mini süni makkból készült. Hogyan? >>> Részletek itt!

levelessuni

Aranyos festett hátterű sünis képet készíthetünk hullámkartonból levelekkel.
>>> Itt megmutatjuk hogyan!

Ez a süni pedig tökmagokból. >>> Katt ide!

Végül még egy ötlet ovisoknak: papírból hajtogatott sünis fejpánt. Forrás

Mára ennyi süni jutott, hamarosan mutatom a többit is!

Jók az ötletek? Kattints a “Tetszik” gombra!  :) 
Hasznosnak találod? Oszd meg ismerőseiddel!
>>> Csatlakozz hozzánk Facebookon is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!